Vrijheid Doeboek Rondje Monumenten

Vrijheid Doeboek Rondje Monumenten

Vrede en Vrijheid komen niet vanzelf. Daarom is het goed om af en toe stil te staan bij de slachtoffers, de bevrijders, de gevechten en al het andere wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Monumenten helpen je daarbij. Je vindt ze overal.

Met deze fietsroute maak je een tour langs de 40 door het Doeboek geselecteerde monumenten in gemeenten Wageningen, Ede, Arnhem, Over Betuwe, Rhenen en Renkum. Grote, kleine, opvallend maar soms ook verscholen herrinneren ze aan de Bevrijders, Verdriet, Hulp, Vrijheid, Feest, maar ook aan angst en onmacht. Tegelijkertijd kom je langs roemruchte plaatsen als De Grebbeberg, De Ginkelse hei en andere Droppingszone’s, Hotel de Wereld, Airborne Museum Hartenstein,  en de John Frost brug.
Op een aantal plaatsen liggen de luisterkeien van de LiberationRoute Europe, die vertellen over gebeurtenissen en achtergronden. Deze en andere monumenten en oorlogsherinneringen worden uitgebreid belicht op de website tracesofwar.com.

Klik op de bolletjes in of boven de kaart om de beschreven monumenten naar voren te halen.

Om de route te fietsen kun je de GPS track downloaden op “Vrijheid Doeboek Monumenten”
Zowel voor Iphone als Android is een gratis route-app beschikbaar, waarmee deze en andere routes kunnen worden ingeladen. Deze App vindt u onder de naam “Routeyou”

Wanneer je deze app ( routeviewer) hebt geinstalleerd kun je de route rechtsreeks inladen door het ingeven van een contentcode. De contentcode is “Doeboek”